Pudasjärven Hirsikampukselle Puupalkinto

Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy:n suunnittelema Pudasjärven hirsikampus on saanut arvostetun valtakunnallisen puupalkinnon ensimmäisen sijan.

”Puupalkinnon myöntäminen suunnittelemallemme Pudasjärven hirsikampukselle on merkittävä tunnustus työstämme koulusuunnittelussa ja ekologisen arkkitehtuurin kehittämisessä”, kohteen pääsuunnittelija Pekka Lukkaroinen sanoo.

Puupalkinto annetaan vuosittain rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty innovatiivisella tavalla. Tämän vuoden puupalkinnon saaja ja yleisöäänestyksen tulos julkistettiin Puupäivässä Helsingin Wanhassa Satamassa 10.11.2016.

Pudasjärven hirsikampus on maailman suurin hirsikoulu. Syksyllä käyttöönotettu hirsikoulu korvaa monta homekoulua, jotka poistuivat käytöstä. Kaupunki valitsi koulun runkomateriaaliksi hirren pitkälti juuri siitä syystä, että näin vältettäisiin useita kouluja vaivaava homeongelma. Samalla se oli ekologinen valinta ja antoi työtä paikalliselle hirsitoimittajalle.

"Me suomalaiset olemme käyneet koulua hirsirakennuksissa iät ja ajat. Tämä pääsi välillä unohtumaan, mutta hirsikoulu teki vakuuttavan comebackin. Hirsirakenne on yhtä aikaa seesteinen ja dynaaminen, historiallinen ja hyvin ajankohtainen, siis kaiken kaikkiaan erittäin sovelias koulurakennuksiin", Pudasjärven hirsikampuksen vastaava projektiarkkitehti Hannu Tuomela kertoo.

Pudasjärven hirsikampus, Nyynäjäntie 5, Pudasjärvi. Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy. Suunnittelu vuosina 2012–2016, rakentaminen vuosina 2014–2016.

Hirsisen koulurakennuksen suunnittelussa erityiskysymyksiä olivat hirren laskeutuminen ja palomääräykset. Haasteisiin löydettiin oivalliset ratkaisut yhteistyössä suunnittelijoiden, rakentajien ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Hirsirakennus luo paitsi turvallisen ja terveellisen, myös eri aistein havaittavan miellyttävän oppimisympäristön. Rakennuksessa on erinomainen akustiikka, jonka hirsipintaiset seinät saavat aikaan. Myös sisäpintojen harmoninen ulkoasu ja miellyttävä tuoksu luovat edellytykset viihtyisyydelle.

Kampus on toteutettu elinkaarihankkeena, jossa pääurakoitsijana toimi Lemminkäinen Oyj ja hirsirungon toimittajana paikallinen Kontiotuote Oy. Pää-, arkkitehtuuri- ja sisustussuunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy.

hirsikoulun-arkkitehditHirsikampuksen arkkitehti- ja sisustussuunnittelijoita