top of page

Rita-Aukion koulu ja Metsokankaan yhtenäiskoulu "Ukkometso"Rita-aukion ja Metsokankaan lisäkoulut on toteutettu alueilla kasvaneen yläkouluikäisen oppilasmäärän tarpeisiin. Perusperiaatteeltaan ne ovat puoliavoimia nykyaikaisia oppimisympäristöjä, joissa toteutuu monitila-ajattelu.


Ulkoseinät on tehty massiivisesta Porotherm-kennoharkosta. Rakennukset on yhdistetty julkisivumateriaaleiltaan ja väreiltään samassa ympäristössä ennalta oleviin koulurakennuksiin sopiviksi. Metsokankaalla on käytetty tummanharmaata tiiliverhousta. Rita-aukiolla ruskeaa tiiliverhousta. Massoittelultaan rakennukset antavat tilaa pääkouluille ja ovat pelkistettyjä ja suorakaiteen mallisia. Persoonallista ilmettä rakennuksiin luo etujulkisivun massiivinen, puurakenteinen, lautaverhoiltu räystäs. Sisäänkäyntejä on korostettu kirkkaammilla tehosteväreillä tuoden leikkisyyttä muuten rauhalliseen perusolemukseen.


Sisätiloiltaan mitoitus on tiivistä ja tehokasta, käytävätiloja ei juurikaan ole. Kolmasosa ensimmäisen kerroksen tiloista on liikuntatiloja. Keskellä sijaitsee monikäyttötila, jossa on ruokala keittiöineen sekä toisessa päädyssä sijaitsevat kädentaidon tilat. Toisessa kerroksessa sijaitsevat aineopetustilat sekä hallinnon ja talotekniikan tilat.


Aineopetustilat on jaettu toisistaan kiinteillä ja avattavilla lasiseinillä, joilla mahdollistetaan tilojen muuntelu ja luonnonvalon saanti rakennuksen keskiosalle. Tiloja on jaettu myös eri kokoisiin pienryhmätiloihin, jolloin opetusryhmien kokoja voidaan muunnella mahdollisimman helposti. Myös kalustesuunnittelussa on huomioitu muunneltavuus ja tilojen jakaminen.


Tiivis mitoitus luo kodinomaista henkeä: opettajat ja oppilaat ovat lähellä toisiaan, ja päivän aikana tapahtuu paljon kohtaamisia. Sisätilojen väriskaala ovat raikas ja skandinaavinen materiaalipaletti: vaaleaa puuta ja pintoja, tehosteväreinä kirkassävyisemmät lattiat, tekstiilimatot ja harkittu osa seiniä ja kalusteita. Suunnitteluprosessin aikana pidettiin useita käyttäjäpalavereita, joissa tiloja ja sisustuksia mietittiin yhdessä käyttäjien kanssa.


  • Valmistumisvuosi 2019

  • Tilaaja Oulun Tilapalvelut -liikelaitos

  • Laajuus Rita-aukio 2560 m² Ukkometso 2790 m²

bottom of page