top of page

Pudasjärven HirsikampusHirsikampus on yhtenäiskoulu sekä lukio lähellä Pudasjärven keskustaa kauniilla tontilla Iijoen pohjoisrannalla. Kampuksella opiskelee yli 700 peruskoululaista ja lukiolaista. Hirsikampus on kaupungin maamerkki ja paikallisen puurakentamisosaamisen esittelykohde. Se on tiettävästi maailman suurin hirsirakennus ja siihen käy tutustumassa vieraita ympäri maailmaa.


Rakennuksen runko on tehty lamellihirrestä lukuun ottamatta väestönsuojan, keittiön ja teknisen työn luokan siipeä. Kampuksella on voimakas puun tuntu: hirsi on kaikkialla näkyvissä, pihka tuoksuu ja äänimaailma on rauhallinen.


Hirsikampus koostuu neljästä osasta, jotka on koottu muutaman luokan kokoisista hirsimökeistä. Mökkien keskelle sijoitetut kattolyhdyt tuovat sisään luonnonvaloa. Rakennuksen jakaminen pienempiin osiin helpotti rakentamista ja teki rungosta hyvin jäykän. Tontilta on kaunis maisema Iijoelle, jota kohti koulukampuksen aula avautuu. Aulaan johtava sisäpiha on v-kirjaimen muotoinen, ja rakennukset suojaavat sitä molemmin puolin. Näin sisäpihalle muodostuu tuulelta suojaisa, lempeä mikroilmasto.


Hirsikampuksen neljän eri osan julkisivuille on annettu toisistaan poikkeavat värit, jotka pilkkovat massiivista rakennusta kylämäiseksi. Hirsimateriaali tuo rakennukselle juurevuutta ja paikallisuuden tuntua. Aukotuksella taas on haluttu tuoda kampukselle kepeämpää ja modernimpaa ilmettä. Ikkunat ovat eri kokoisia ja niitä on ripoteltu eri korkeuksille leikkisämpää vaihtelua tuomaan. Hirsikampus on toteutettu elinkaarimallilla Lemminkäinen Talo Oy:n (sittemmin YIT Talo Oy) kanssa.


  • Valmistumisvuosi 2016

  • Tilaaja Lemminkäinen Talo Oy

  • Laajuus n. 9 770 brm²


bottom of page