Pudasjärven Hirsikampus


Hirsikampus on yhtenäiskoulu sekä lukio lähellä Pudasjärven keskustaa kauniilla tontilla Iijoen pohjoisrannalla. Siellä opiskelee reilu 700 peruskouluoppilasta ja lukio-opiskelijaa. Hirsikampus on kaupungin maamerkki ja paikallisen puurakentamisosaamisen esittelykohde. Se on tiettävästi maailman suurin hirsirakennus ja siihen käy tutustumassa vieraita ympäri maailmaa.


Rakennuksen runko on tehty käytännössä täysin lamellihirrestä lukuunottamatta väestönsuojan, keittiön ja teknisen työn luokan siipeä. Kampuksella on voimakas puun tuntu: hirsi on kaikkialla näkyvissä, pihka tuoksuu ja äänimaailma on rauhallinen.


Hirsikampus koostuu neljästä osasta, jotka on koottu muutaman luokan kokoisista hirsimökeistä. Mökkien keskelle sijoitetut kattolyhdyt tuovat sisään luonnonvaloa. Rakennuksen jakaminen pienempiin osiin helpotti rakentamista ja teki rungosta hyvin jäykän. Tontilta on kaunis maisema Iijoelle, jota kohti koulukampuksen aula avautuu. Aulaan johtava sisäpiha on V:n muotoinen, ja rakennukset suojaavat sitä molemmin puolin muodostaen pihalle tuulelta suojaisan, lempeän mikroilmaston. Hirsikampuksen neljän eri osan julkisivuille on annettu toisistaan poikkeavat värit, jotka pilkkovat massiivista rakennusta kylämäiseksi. Hirsimateriaali tuo rakennukselle juurevuutta ja paikallisuuden tuntua. Aukotuksella taas on haluttu tuoda kampukselle kepeämpää ja modernimpaa ilmettä: ikkunat ovat eri kokoisia ja niitä on ripoteltu eri korkeuksille leikkisempää vaihtelua tuomaan. Hirsikampus on toteutettu elinkaarimallilla Lemminkäinen Talo Oy:n (sittemmin YIT Talo Oy) kanssa.


OULUSSA
Kauppurienkatu 12b

90100 Oulu

HELSINGISSÄ
Bulevardi 5 A 10

00120 Helsinki

LASKUTUSOSOITE

Paperilaskut:

Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

PL 46375

00063 LASKUNET

Verkkolaskut:

Y-tunnus 2557243-5

Verkkolaskuosoite 003725572435

Operaattori OpusCapita Group Oy
OVT-tunnus E204503

AAA Luottoluokitus | RALA-pätevyys | ATL jäsenyys