top of page

Parkanon koulukampus "Kaarna"


Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna sijaitsee Parkanon keskustassa, Kirkkopuiston reunalla. Kesällä 2019 valmistunut rakennus on kaupungin maamerkki. Rakennus avautuu vieressä kulkevalle Kolmostielle päin, jota kohti sen valkeana loistava pääsisäänkäynti juhlavine rinneportaineen näkyy.


Kaarnassa käy koulua 750 peruskoululaista ja lukiolaista, ja se on myös monipuolinen kulttuurin, harrastamisen ja tapahtumien paikka. Rakennuksen sydän on keskusaula, jonka ympärille muut tilat jäsentyvät. Sen kyljessä on 300-paikkainen Wrede-sali nousevalattiaisine monitoimikatsomoineen ja täyskorkeine näyttämöineen. Aula toimii koulun ruokailu- ja oppimistilana sekä salin lämpiönä. Päiväkäytössä sali jakautuu siirtoseinin eri kokoisiksi opetustiloiksi.


Perusopetuksen tilat on sijoitettu soluihin noppamaisiin rakennusmassoihin. Joka solun keskellä on oppimistori näyttämöineen ja ilmiöseinineen. Oppimisalueet ovat muunneltavia, joten ne mahdollistavat sekä ilmiö- ja projektioppimisen että rauhallisemman pienryhmäopiskelun. Alakerroksessa sijaitsee liikuntasali, jossa on 200-paikkainen katsomo ja tilaa täysikokoiselle salibandykentälle.


Kaarnan julkisivuilla vaihtelevat vaalea tiili ja eläväpintainen rimalautaverhous. Tiiliseinien värilliset rappaukset ja puuseinien ikkunakehykset keventävät julkisivun ilmettä. Puupintoja on myös Wrede-salissa ja aulassa kuultokäsitellyn betonin parina. Oppimistiloissa värejä on käytetty räväkämmin, ja joka oppimisalueella on oma tunnistevärinsä. Rakennus on toteutettu elinkaarimallilla YIT:n kanssa.

  • Valmistumisvuosi 2019

  • Tilaaja Parkanon kaupunki

  • Laajuus 8000 m²

bottom of page