top of page

Taidelukio LumitTaidelukion suunnittelutyö pohjautuu Kuopionlahden ranta-alueen arkkitehtikilpailun voittoon. Alueesta muodostuu valmistuessaan merkittävä kaupunkikulttuurikeskus, jossa rakennettu ympäristö ja luonto yhdistyvät.


Sijoitimme yhdessä VSU Maisema-arkkitehtien kanssa tehdyssä kilpailuehdotuksessa taidelukion ja hotelli-kongressikeskuksen uudisrakennukset musiikkikeskuksen kanssa monumentaaliseen rintamaan aktiivisen puistoaukion vierelle. Suunnittelualue on kaupunkikuvallisesti erittäin tärkeä alue; etelästä päin saavuttaessa se on sisääntuloportti Kuopion ydinkeskustaan. Alueen kerrokselliseen rakennuskantaan kuuluu merkittäviä julkisia rakennuksia 1800- ja 1900-luvuilta sekä asuin- ja liikekerrostaloja 1950–1980-luvuilta.


Lumitista tulee 600 oppilaan luovien alojen erityislukio, jonka painopisteet ovat musiikki, tanssi sekä ilmaisutaito. Rakennuksen ulkomuoto kunnioittaa perinteisiä kuopiolaisia piirteitä: rännikatuja ja järvimaisemaa. Puistoaukio johdattaa puuverhoillulle sisääntulolle. Lasisen julkisivun kautta oppilaat näkevät puistoon ja aina Kuopionlahdelle saakka. Kulttuurirakennuksen elämän voi aistia ympäröiviltä kaduilta ja aukioilta.


Sisätilan sydämenä on monisuuntainen esiintymislava, jonka tapahtumia voidaan seurata ruokailutilasta, katsomoportaasta ja liikuntasalista. Opetustilat kiertyvät kerroksittain katsomoportaan yllä olevan atriumin ympärille. Vyöhykkeellisesti hierarkkisessa tilaratkaisussa avoimet ryhmätyöskentelyä painottavat oppimisympäristöt ovat aulan vierellä ja työrauhaa vaativat tilat kerroksen ulkoreunoilla.


  • Valmistumisvuosi 2022

  • Tilaaja Kuopion kaupunki

  • Laajuus 9 500 m²

bottom of page