Taidelukio Lumit


Lumit-taidelukio pohjautuu Kuopionlahden alueen yleisen arkkitehtikilpailun voittotyöhön. Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy ja VSU Maisema-arkkitehdit Oy sijoittivat ehdotuksessaan taidelukion ja hotelli-kongressikeskuksen uudisrakennukset olevan musiikkikeskuksen kanssa monumentaaliseen rintamaan aktiivisen puistoaukion vierelle.


Kuopionlahden ranta-alueesta muodostuu valmistuessaan merkittävä kaupunkikulttuurikeskus, jossa rakennettu ympäristö on luonnon kanssa vuoropuhelussa.


Suunnittelualue on kaupunkikuvallisesti erittäin tärkeä ja herkkä alue. Etelästä päin saavuttaessa se on sisääntuloportti Kuopion ydinkeskustaan. Alueen kerrokselliseen rakennuskantaan kuuluu merkittäviä julkisia rakennuksia 1800- ja 1900-luvuilta sekä asuin- ja liikekerrostaloja 1950–1980-luvuilta. Paikka on myös kaupungin kulttuuri- ja sivistysvyöhykkeen solmupiste.


Taidelukio Lumitista tulee 600 oppilaan luovien alojen erityislukio. Painopisteet ovat musiikki, tanssi sekä ilmaisutaito. Uudisrakennus kunnioittaa perinteisiä kuopiolaisia piirteitä: rännikatuja ja järvimaisemaa. Sillä on selkeä jalustakappale, joka avautuu puisen sisääntulon kautta viereiseen puistoaukioon. Jalustan päällä on ylin kerros, jonka lasisen julkisivun kautta oppilaat näkevät puistoon ja yhä Kuopionlahdelle asti. Kulttuurirakennuksen elämän voi aistia ympäröiviltä kaduilta ja aukioilta.


Sisätilan sydämenä on monisuuntainen esiintymislava, jonka tapahtumia voidaan seurata ruokailutilasta, katsomoportaasta ja liikuntasalista. Opetustilat kiertyvät kerroksittain katsomoportaan yllä olevan atriumin ympärille. Tilaratkaisu on vyöhykkeellisesti hierarkkinen, jossa avoimet ryhmätyöskentelyä painottavat oppimisympäristöt ovat aulan vierellä ja työrauhaa vaativat tilat kerroksen ulkoreunoilla.


  • Valmistumisvuosi 2022

  • Tilaaja Kuopion kaupunki

  • Laajuus 9 500 m2

OULUSSA
Kauppurienkatu 12b

90100 Oulu

HELSINGISSÄ
Bulevardi 5 A 10

00120 Helsinki

LASKUTUSOSOITE

Paperilaskut:

Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

PL 46375

00063 LASKUNET

Verkkolaskut:

Y-tunnus 2557243-5

Verkkolaskuosoite 003725572435

Operaattori OpusCapita Group Oy
OVT-tunnus E204503

AAA Luottoluokitus | RALA-pätevyys | ATL jäsenyys