Lintulammenpuiston päiväkoti



Lintulammenpuiston uusi puupäiväkoti kokoaa lapset kuin räystäspääskytsuojaansa. Suuren aumakaton alla pyrähdellään ja parveillaan monikäyttöisissä ja valoisissa tiloissa. Kompakti kaksikerroksinen rakennus asettuu tontin luoteiskulmaan säästäen mahdollisimman paljon herkän kangastontin arvokasta puustoa. Puun käyttö ja sen näkyminen arkkitehtuurissa on olennainen osa päiväkotirakennuksen identiteettiä ja tunnelmaa.


Julkisivujen puuverhous liittää rakennuksen alueelle ominaiseen lautaverhottujen julkisivujen perinteeseen. Toisen kerroksen ympärille kietoutuva peltikatto antaa ylemmälle kerrokselle jännittävän ja mielenkiintoisen ullakkomaisen tunnelman, jota katon lappeita lävistävät kattolyhtymäiset ikkunat korostavat. Pitkä räystäslinja muodostaa suojaavan katosvyöhykkeen sisäänkäyntien yhteyteen ja räystäskorkeus on laskettu matalalle lähemmäs lapsen mittakaavaa.


Rakennuksenläpihengittävän ytimen muodostavat sen keskiössä olevat yhteiskäyttötilat, jotka avautuvat lasiseinin ympäristöön muodostaen läpinäkyvän osan rakennuksen keskelle. Ympäröivä herkkä luonto saavuttaa rakennuksen sisätilat vahvistaen luontoyhteyttä ja toiminta pilkahtelee puunrunkojen takaa katukuvaan.


Päiväkoti pihatiloineen on suunniteltu leikin, liikkumisen ja oppimisen näkökulmista. Metsäluonnon tutkimiseen varataan paikka, jossa lapset pääsevät kosketuksiin metsän terveellisten mikrobien kanssa ja tutkimaan esimerkiksi lahopuita ja hyönteishotellien kuhinaa.


  • Valmistumisvuosi 2024

  • Tilaaja Oulun kaupunki

  • Laajuus n. 2200 brm²