Kolpeneen palvelukeskuksen kuntoutuskeskus Vuoma



Kolpeneen Palvelukeskus sijaitsee Rovaniemen keskustasta itään Kolpeneen harjulla. Kuntoutuksen uudisrakennuksessa on asuin- ja kuntoutustilat autistisille ja monivammaisille lapsille ja nuorille sekä nuorille mielenterveyskuntoutujille. Y-kirjaimen muotoinen rakennus jakaa pihan ja rakennuksen sisäiset toiminnat kolmeen osaan. Kuntoutustoiminta ja eri asukasryhmät jakaantuvat omiin siipiinsä. Kullekin siivelle on pääsisäänkäynnin lisäksi varattu omat sisääntulonsa ja asukasryhmille erilliset oleskelu- ja leikkipihansa.


Arkkitehtuuriltaan rakennus muodostaa oman kokonaisuutensa. Ympäröivään, pääasiassa 1960-luvulta olevaan rakennuskantaan se kiinnittyy julkisivumateriaalinsa, vaalean tiilen, avulla. Rakennuksen kattomuoto on rakennuksen keskipisteeseen sakaroiden päistä nouseva pulpetti. Vaaleaa tiilijulkisivua on piristetty oranssein, vihrein ja valkoisin rakennuslevykentin. Lisäksi ikkunoiden yhteydessä sekä sisäänkäyntikatoksessa on käytetty tumman harmaita levypintoja. Mielenkiintoisen yksityiskohdan muodostaa mielenterveyskuntoutujien päädyssä oleva ulokeparveke, joka kuorottuu lähimetsikköön ja näkyy saapumissuunnasta Myllärintielle.


  • Valmistumisvuosi 2017

  • Tilaaja Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä, Rovaniemi

  • Laajuus 1321 brm²