Keravanjoen monitoimitalo


Keravanjoen monitoimitalo on lähes tuhannen oppilaan yhtenäiskoulu. Se on myös alueensa asukkaiden keskeinen kohtaamispaikka, jossa on mahdollisuuksia harrastamiseen ja kulttuuriin. Monitoimitalon on tavoiteltu olevan eri käyttäjäryhmiä joustavasti ja monipuolisesti palveleva rakennus, jonne on mukavaa, helppoa ja turvallista tulla.


Rakennus sijoittuu maisemallisesti arvokkaaseen Keravanjokilaaksoon Keravan keskustan itäpuolelle. Kolmionmuotoinen tontti rajoittuu pohjoissivultaan rautatiehen, ja idässä, Keravanjoen toisella puolen, humisee moottoritie. Tontilla sijainnut vanha koulu purettiin hankkeen alussa.

Monitoimitalo on kutsuva maamerkki keskustaa lähestyttäessä. Kompaktiin kaksikerroksiseen rakennukseen pääsee sisälle kolmesta suunnasta. Oppilaspihat sijoittuvat talon länsipuolelle, suojaan moottoritien melulta. Pohjoispuolella sijaitsee melumuurin rajaama koulun urheilukenttä, joka on myös kaikkien keravalaisten käytössä.


Betonirunkoisen, kaksikerroksisen rakennuksen ulkoseinillä vaihtelevat vaalea tiili ja lämminhenkinen puuverhous. Pitkien julkisivupintojen mittakaavaa on pyritty rytmittämään ja tekemään ihmisläheiseksi vaihtelevalla aukotuksella, puupintojen pystyrimoituksella sekä liseeneillä.

Puuverhous jatkuu sisäänkäynneiltä aulaan. Siellä seinien ja katon rimaverhous parantaa akustiikkaa ja tuo lämpöä avaraan tilaan. Aula jakaa neliömäisen rakennuksen oppimistilat neljään vapaamuotoiseen lohkoon.


Aula-alueen keskellä on monitoimitila ”höntsäsali”, jonka lisäksi aulaan liittyvät myös ruokailutilat, näyttämö, kahvio ja projektitila. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat myös esikoulun ja alaluokkien oppimistilat sekä taito- ja taideaineet ja liikuntasali. Viitos–kuutosluokkalaisten ja yläkoululaisten tilat erikoisluokkineen sekä hallinto ovat yläkerrassa.


Monitoimitalon tilat on suunniteltu muuntumaan joustavasti niin päivittäisen käytön vaihteleviin tarpeisiin kuin rakennuksen elinkaaren aikana vaihtuviin käyttötarkoituksiin. Rakennus hyödyntää osin uusiutuvaa aurinkoenergiaa ja maalämpöä.


  • Valmistumisvuosi 2021

  • Tilaaja Keravan kaupunki

  • Laajuus 11 100 m²

OULUSSA
Kauppurienkatu 12b

90100 Oulu

HELSINGISSÄ
Bulevardi 5 A 10

00120 Helsinki

LASKUTUSOSOITE

Paperilaskut:

Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

PL 46375

00063 LASKUNET

Verkkolaskut:

Y-tunnus 2557243-5

Verkkolaskuosoite 003725572435

Operaattori OpusCapita Group Oy
OVT-tunnus E204503

AAA Luottoluokitus | RALA-pätevyys | ATL jäsenyys